Schrijfdans

Schrijfdansen is schrijf-bewegen  op muziek.

* Van beweging naar vorm

De schrijfdansbeweging wordt eerst “gevoeld” met het eigen lijf: de kinderen bewegen in de ruimte. Daarna komt diezelfde beweging terug op het papier of op het bord. De basisbewegingen worden geoefend op muziek, waarbij herhaling het toverwoord is.

* Van grove naar fijne motoriek

De basisbewegingen gaan van groot naar klein, van het werken met twee handen (peuters/kleuters) naar het werken met één hand. Muziek is de motor. Bij de jongste kinderen zijn dat liedjes en rijmpjes, bij de oudere kinderen is het muziek, speciaal gecomponeerd voor schrijfdans, die de bewegingen op het papier aan het rollen brengt.

* Elke keer een feestje

De materialen maken schrijfdans tot een compleet feestje. We werken met sensomotorisch materiaal zoals scheerschuim, verf, klei, tafelborden met krijtjes en sponsjes, zand, wasco en pastelkrijt.

* Resultaat

Bij peuters is schrijfdansen nog geen schrijven; we noemen het “schrijbelen”.

Bij kleuters en oudere kinderen wordt schrijfdansen uitgebreider: schrijftekenen, muziektekeningen maken, beeldletters en klankwoorden schrijven. Alles aangepast aan de leeftijd.
Door het ontspannen en creatief bezig zijn, heeft schrijfdansen ook een therapeutische werking: kinderen worden er blij van en komen goed in hun vel te zitten. Introverte, verlegen, faalangstige kinderen gaan zich vrijer voelen en krijgen meer zelfvertrouwen.

De methode schrijfdans is ontwikkeld door Ragnhild A. Oussoren.
Meer hierover: www.schrijfdans.nl

Bij schrijfdansen vindt er een ‘ontmoeting’ plaats tussen de schrijfdansbewegingen en de fantasie!

Graag meer info? Neem dan contact op.